Natural Horsemanship


Google de woorden "Natural Horsemanship" en je ziet door de bomen het bos niet meer. Voor mij staat NH gelijk aan streven naar een optimaal partnerschap tussen mens en paard. Hiervoor is het essentieel de taal van het paard te (leren) begrijpen en te luisteren naar wat het paard je vertelt.


Een paard heeft altijd een reden voor zijn of haar gedrag. Wij hoeven het paard wat communicatie betreft niets te leren; in de natuur zijn binnen een kudde de regels duidelijk voor iedereen. Dit is simpel weg pure noodzaak om te kunnen overleven.

Aan ons is te leren hoe het paard communiceert. Dat is volgens mij de belangrijkste basis voor een optimale relatie waarin wederzijds respect en vertrouwen centraal staan.


Voor mij begint elke vorm van samenwerken met grondwerk. Met grondwerk kun je je paard uitnodigen om te spelen met zijn lichaam. Het vergroot zijn lichaamsbewustzijn en het geeft hem de ruimte en tijd om echt en diep inzicht te krijgen binnen de gegeven oefeningen. En dat alles dus zonder verstoring van het lichaamsgewicht en hulpen gegeven vanaf het zadel. Grondwerk zie ik ook als de beste basis om je rijden te verbeteren.


Er zijn vele manieren en stromingen binnen de Natural Horsemanship. Het Freestyle programma van Emiel Voest heeft een stapsgewijze en logische opbouw en was de basis van mijn opleiding tot Holistisch Instructeur en Trainer. Maar daarnaast kijk en leer ik verder. Mensen als Klaus Ferdinand Hempling, Noora Ehnqvist, Anna Marciniak, Karen Rohlf, Rebecca en Christofer Dahlgren en Karine Vandenborre zijn voor mij inspirators als het gaat om communicatie en connectie.