Centered Riding betekent letterlijk "rijden vanuit het midden".


Centered riding is ontwikkeld door Sally Swift en is een innovatieve en creatieve manier om ruiters (beter) te leren rijden. Centered Riding helpt je om lichaamsbewustwording, balans, lichtheid, ritme en gevoel voor het paard te ontwikkelen met als doel een perfecte harmonieuze samenwerking tussen paard en ruiter.


Het is niet een nieuwe of andere manier van rijden maar het is een gereedschap dat kan worden gebruikt bij alle bestaande disciplines. Centered Riding vergroot gewaarwording en begrip van het lichaam. Dit helpt de ruiter om oude ingeslepen bewegingspatronen te vervangen door nieuwe waardoor paard en ruiter de mogelijkheid krijgen vrijer te bewegen. Hierdoor zal ook het prestatieniveau aanmerkelijk verbeteren waardoor het bij uitstek geschikt is voor alle ruiters, beginner of professional, recreant of wedstrijdruiter.


Je paard spiegelt feilloos jouw houding, intentie en energie. Met Centered Riding leer je je lichaam optimaal te gebruiken en daarmee met minimale (in)spanning (gebruik van skelet in plaats van spieren) maximaal resultaat te behalen en daarbij je paard niet te hinderen.

Centered Riding maakt hierbij veel gebruik van visualisaties waardoor het hele lichaam aangestuurd wordt met één simpele gedachte. Deze visualisaties helpen je om de bewegingen en bewegingsrichtingen van je paard te begrijpen, te volgen en erop te anticiperen. Denk bijvoorbeeld aan het rijden van overgangen, het rechtrichten van een scheef paard, het verzamelen en het rijden van zijgangen. Door het gebruik van deze technieken en visualisaties wordt je rijden veel eenvoudiger, subtieler, meer in balans en bovenal in harmonie met je paard.

Centered Riding maakt daarbij gebruik van technieken van bijvoorbeeld Feldenkrais en Alexander techniek en van de oosterse gevechtssporten.De 4-basics van Centered Riding zijn:


  • zachte ogen: zachte ogen geven een breder en ruimer blikveld en verhogen je gevoel. Dit in tegenstelling tot "harde" ogen die zorgen voor spanning en gevoelsverlies.
  • ademhaling: een correcte ademhaling is de ademhaling die laag, vanuit je buik komt. Hierdoor komt ons zwaartepunt lager te liggen, verdwijnt spanning en ontstaat zachtheid en stabiliteit.
  • centreren: door bewust gebruik te maken van je balanspunt ontstaat zachtheid, rust, kracht en harmonie.
  • blokken bouwen of balans: het "uitlijnen" van de ruiter verhoogt de stabiliteit en balans van de ruiter en vergroot het gebruik van je botten in plaats van spieren.


Deze 4 basisaspecten tezamen met intentie en aarden voor stabiliteit en balans, vergroten de beweeglijkheid en harmonie van ruiter en paard.


Al jaren gebruik ik de CR technieken in het werk met de paarden. Maar ook buiten de paarden heb ik dagelijks profijt van de geleerde vaardigheden. Hierdoor ben ik beter geaard en in balans.


In 2015 kreeg ik de kans om de CR Instructor Course te gaan volgen bij Karen Irland en sinds juni 2015 ben ik officieel gecertificeerd als Centered Riding Instructeur Level 1.

Ik zal regelmatig CR clinics en updates blijven volgen.