In memoriam


Ondanks dat ik vooral niet op zoek was naar een jong, onbeleerd paard i.v.m. de opleiding tot Holistisch Instructeur/Trainer, viel ik als een blok voor een trotse en zelfverzekerde blik van een 2,5 jarige vosmerrie met blonde manen. Ook voor haar afstamming liep ik toen nog niet direct warm: een springpaard als vader en een tuigpaard als moeder....

Maar ik geloof dat alles met een reden op je pad komt en ik kon het gevoel niet ontkennen. En zo werd ik op vrijdag 13 januari 2012 de eigenaresse van Ise.


Ise (Kentucky x Manno) is geboren op 18 juni 2009. Ise is een extroverte, dappere en zeer energieke dame. Maar vooral ook goudeerlijk, ontzettend lief en boven alles mijn beste maatje. Ise woont sinds augustus 2014 24/7 buiten in een kudde met circa 30 vriendjes, een grote inloopstal en onbeperkt goede kwaliteit ruwvoer. Ik gun elk paard dit geluk.


Ise heeft alle tijd gekregen om rustig uit te groeien. Middels een combinatie van Natural Horsemanship en de Klassieke Rijkunst heb ik Ise beleerd. Ise pakte elke stap super op, de eerste x op haar rug was onverwachts maar het gevoel was er ineens en wat voelde dat geweldig! Helaas ontstonden ondanks de rustige opbouw problemen en accepteerde Ise geen ruiter meer.


In maart 2013 zijn er na een lange periode van onzekerheid en diverse behandelingen door holistische professionals röntgenfoto's gemaakt van haar rug. De uitslag was geen verrassing en op 2 plaatsen werd Kissing Spines gediagnostiseerd. Mijn onderbuik gevoel gaf al zo lang aan dat er iets niet goed zat in haar lijf en toch kwam die bevestiging keihard aan. Ik had de training van Ise zo zorgvuldig in alle rust vanaf de grond opgebouwd. Maar na een kort moment van diepe teleurstelling, hebben we de draad weer opgepakt. Ik wilde alles in het werk stellen om Ise te helpen haar lijf sterker en losser te krijgen. Heel vaak zijn paarden met KS goed te helpen en verbeteren door gerichte training. Dus we pakten de draad weer op en vanaf de grond trainden we afwisselend aan de hand, enkele lijn, dubbele lange lijnen of lange teugels.


Korte tijd leek er een verbetering te zien maar ik ben mijn gevoel trouw gebleven; oktober 2015 hebben nieuwe rugfoto's aangetoond dat de KS ondanks alle intensieve holistische zorg en trainingen enorm is verslechterd. Deze aangeboren vorm van KS is progressief en dit betekent dat Ise nooit meer pijnvrij zal zijn. We genieten nog zo lang als Ise aangeeft dat mogelijk is van ons samen zijn.


Op dinsdag 14 juni 2016 heb ik Ise uit liefde laten gaan..... Lees meer


Je liep mijn wereld in

Hij was nog nooit zo mooi geweest

En al wist ik diep van binnen

Dat dit niet voor altijd zou zijn

ik zou het zo weer over doen