In memoriam


Op zoek naar mijn eerste eigen paard…begin 2004 reed ik stad en land af en uiteindelijk vond ik de bijna 3 jarige Usha (V Gribaldi) vlak bij huis. Ik was meteen onder de indruk van haar persoonlijkheid en prachtige bewegingen! Al snel bleek ik met een echte karaktermerrie te maken te hebben en werd de eerste keuring afgebroken omdat ze niet meer te benaderen was door de dierenarts. Mijn schoonmoeder die mee was snapte dan ook niet dat ik Usha juist als een uitdaging zag maar ik was verliefd en mijn inzet werd beloond: ruim 3 weken later op de derde verjaardag van Usha werd ze alsnog goed gekeurd en ik haar trotse eigenaresse!


Usha was als jong paard groot en slap dus het eerste jaar bestond vooral uit grondwerk en elkaar leren kennen. Vele kilometers hebben we gewandeld. Ons wederzijdse vertrouwen groeide en vervolgens heb ik haar rustig aan beleerd.


Regelmatig reden we voor het plezier wedstrijden. De winstpunten vlogen om onze oren en binnen no time waren we M1 dressuur geklasseerd. Echter, mijn gevoel kwam totaal niet overeen met het beeld.

Na een aantal lessen Centered Riding begon ik te begrijpen dat veel te maken had met mijn houding en energie. Mijn gevoel en balans verbeterde aanzienlijk.

Daarnaast kwam ik per toeval via internet een oproep tegen van een clinic georganiseerd door Mireille den Hoedt waarin het "rechtrichten" centraal stond. En na een les van 45 minuten vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. Met veel plezier heb ik langere tijd regelmatig gelest bij Mireille. Zij heeft mij kennis laten maken met de Klassieke Rijkunst en inzicht gegeven in de natuurlijke (verticale) scheefheid van het paard en hoe het paard "recht te richten".


Ook zocht ik meer uitdaging en afwisseling voor ons en zo maakte ik kennis met de Eventing. Zelf vond ik dat reuze spannend maar Usha bloeide daar helemaal van op en bleek ook hierin een super betrouwbaar paard.


Helaas was Usha ook een zorgenkindje. We hebben heel wat afgetobt met haar gezondheid. En kort na een succesvolle afsluiting van ons eerste opleidingsjaar tot Holistisch Instructeur en Trainer is Usha op 31 oktober 2011 totaal onverwachts overleden.


Usha was mijn liefste maatje en één van mijn belangrijkste leermeesters. Ik ben ontzettend dankbaar dat Usha 7,5 jaar deel heeft mogen uitmaken van mijn leven.


 Usha 28 april 2001 - 31 oktober 2011


       In mijn gedachten was je

       In mijn gedachten ben je

       In mijn gedachten zul je altijd blijven