Blog 22 april 2016


Bij nieuwe les aanvragen krijg ik vaak de vraag volgens welke” trainingsmethode” ik les geef. Graag leg ik uit hoe ik werk en laat je dan zelf antwoord geven op deze vraag ;-) :


Mijn doel is het streven naar mentale ontspanning en een optimaal lichaamsgebruik van zowel paard als mens vanuit rust, plezier, connectie en lichtheid. Zowel op de grond als onder het zadel. Ik denk en werk hierbij vanuit het individu en de holistische visie. Dat wil zeggen dat naast training de omgevingsfactoren als leefomstandigheden, voeding, gezondheid (anatomie, hoeven, gebit etc.) en harnachement een grote rol spelen en altijd worden besproken.


Wie bij mij start met lessen, gaat eerst met zichzelf aan het werk. Want welke invloed heeft onze lichaamstaal zoals energie, mindset, houding, ademhaling etc. op het paard? Aan de hand van diverse body awareness oefeningen krijg je hier inzicht in. En zo leer je ervaren welke vele voordelen dit oplevert, zowel in de omgang met je paard, de trainingen als in het leven naast de paarden. Ook ruiters die competities rijden kunnen bijv. bij (wedstrijd)spanningen veel baat hebben bij de diverse body awareness oefeningen.


Daarnaast is er aandacht voor het natuurlijke gedrag van paarden; waarom reageert het paard zoals hij/zij reageert? Bedenk dat een paard ALTIJD een reden heeft voor zijn gedrag. Wij hoeven het paard wat communicatie betreft niets te leren. Aan ons is te leren hoe het paard communiceert.


Voor mij begint elke vorm van samenwerken met je paard met grondwerk. Met grondwerk kun je werken aan jullie relatie en je paard uitnodigen om te spelen met zijn lichaam. Het vergroot zijn lichaamsbewustzijn en het geeft hem de ruimte en tijd om echt en diep inzicht te krijgen binnen de oefeningen. En dat alles zonder verstoring van het lichaamsgewicht en hulpen gegeven vanaf het zadel.


Onder het zadel vloeit alles samen. Door te trainen volgens de bouwstenen van de Klassieke Rijkunst en de oefeningen in de juiste volgorde en dosering aan te bieden, kan het paard uitgroeien tot een sterk, soepel en buigzaam paard dat zich laat verzamelen. Uiteraard trainen we elk paard binnen zijn eigen mogelijkheden. Hierdoor kunnen wij samen het paard helpen zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.


Turn what you can’t

into can’s

And your dreams

into plans