Wij hebben samen  een KWPN’er, Pico van bijna 18 jaar. Een aantal jaren geleden stond Carolien bij ons op stal met de halfzus van Pico, Usha. Na een tijd les te hebben gehad bij een andere instructrice zijn we overgestapt op les van Carolien. Carolien vertelde ons veel over haar manier van trainen en dacht dat dit ook bij Pico goed zou kunnen werken. Pico liep namelijk niet goed. Hij liep scheef, slofte met zijn hoeven en viel erg op de binnenschouder tijdens het rijden. Deze lessen gingen goed en we leerden erg veel. Totdat het met Pico minder goed ging en hij regelmatig door zijn achterbeen zakte. Carolien was erg betrokken bij Pico en ons. We zijn dan ook samen met Carolien naar Eric Laarakker geweest, hier is Pico doorgemeten. Bij Eric Laarakker bleek dat hij artrose had en problemen in zijn SI-gewricht. Hiervoor kreeg hij natuurlijke medicatie en hier deed hij het een tijd goed op. Met Carolien hebben we toen heel veel grondwerk gedaan om zo Pico’s zijn lichaam weer losser en sterker te maken.


Helaas ging het na een tijdje weer minder. Pico werd heel erg kreupel, waardoor we samen besloten hebben om te stoppen met de lessen. De dierenarts onderzocht Pico en vertelde ons dat we waarschijnlijk niet meer op Pico konden rijden door zijn artrose. Hij kreeg toen dagelijks pijnstillers en ontstekingsremmers. Na een paar maanden liep Pico weer beter en hebben we besloten om de pijnstillers en ontstekingsremmers af te bouwen. Toen Pico het nog steeds goed deed op minder medicatie en tot slot zonder medicatie hebben we besloten om toch weer heel rustig aan te beginnen met grondwerk en rijden. Voor artrose is het namelijk het beste om in beweging te blijven. Wel merkten we dat Pico heel gespannen bleef lopen. We begonnen weer met lessen bij Carolien, in de hoop dit te kunnen verbeteren.


Op dit moment doet Pico het super goed. Hij heeft al een aantal jaren geen medicatie meer en hij loopt goed. We hebben van Carolien grondwerkoefeningen geleerd die we altijd voor het rijden uitvoeren. Hierdoor wordt Pico losser en sterker en vervolgens loopt hij tijdens het rijden veel meer ontspannen dan hij ooit heeft gedaan. We hebben een hoop oefeningen en technieken geleerd van Carolien waar Pico erg goed op reageert. We beginnen ook elke les met deze oefeningen, Carolien kijkt dan met ons mee waar de verbeterpunten liggen.

Pico heeft veel meer vertrouwen in ons gekregen doordat we met behulp van de oefeningen ontspannen met hem kunnen rijden. Tijdens de lessen bekijken we hoeveel we van Pico kunnen vragen en wat hem helpt om fijn te kunnen lopen.

De manier van werken spreekt ons erg aan, er is een koppeling tussen het werken aan de hand en onder het zadel en het uitgangspunt is altijd de ontspannen houding van Pico. Wij zijn erg tevreden over de lessen van Carolien, ze legt duidelijk uit hoe bepaalde hulpen werken en waarom deze hulpen werkzaam zijn. Ze kijkt erg goed naar het paard zelf, maar ook naar de houding en de hulpen van de ruiter.


Het is super om te zien hoe Pico is gegroeid de afgelopen jaren en hoeveel we nog met hem kunnen bereiken ondanks zijn artrose. Dit is voor een groot deel te danken aan de lessen van Carolien.


Sanne en Myrthe van Ham


-----------------------------------------------------------------------------------